Cum se obține descrierea CIP?
- verificați dacă publicația dvs. îndeplinește criteriile de acordare a Descrierii CIP, în conformitate cu Criteriile CIP;
- solicitați Descrierea CIP numai pentru cărțile în curs de apariție, cu maximum 1 lună înainte de tipărire;
- transmiteți pagina de titlu, în formă finală. Pentru publicații fără pagină de titlu se va transmite coperta 1;
- completați și transmiteți Formularul CIP , respectând Instrucțiuni de completare a Formularului CIP;
NOTA:
- Formularul CIP va fi completat de către editură;
- Editura este direct responsabilă de corectitudinea datelor înscrise în Formularul CIP şi de alegerea momentului optim de transmitere a Formularului CIP (în condiţiile enunţate mai sus);
- În situaţia în care se constată erori în datele completate în Formularul CIP, bibliotecarii Centrului Naţional CIP vor lua legătura cu editura, în scris sau telefonic, semnalând problemele şi oferind asistenţă de specialitate pentru rezolvarea lor. În unele cazuri, poate fi solicitat conţinutul integral al lucrării, informaţii despre ediţii anterioare, ediţii originale, despre autor etc. În cazul în care problemele nu vor fi soluţionate din voinţa unilaterală a editurii, fiind astfel încălcate standarde, norme şi reglementări în vigoare sau acte normative, Centrul Naţional CIP îşi rezervă dreptul de a suspenda realizarea Descrierii CIP, până la soluționarea problemelor semnalate.
Descrierea CIP realizată de către Centrul Naţional CIP va fi transmisă editurii, prin e-mail în termen maxim de 10 zile lucrătoare de la recepţionarea, corectă și completă a Formularului CIP. Descrierile CIP nu se transmit autorilor sau intermediarilor.
Tipărirea descrierii CIP pe carte
Descrierea CIP se tipăreşte pe verso paginii de titlu, respectând întocmai forma în care a fost redactată la Centrul Naţional CIP (ex. punctuaţia, ordinea elementelor bibliografice şi alineatele, etc.). Pentru cărțile care nu au pagină de titlu (ex. albume de artă, cărți pentru copii, etc.) Descrierea CIP poate fi tipărită în oricare alt loc vizibil de pe carte.
Tipărirea Descrierii CIP a Bibliotecii Naţionale a României pe cărţi este o obligaţie ce revine editorului, conform art. 23, alin. (2) din Legea nr. 186/19 mai 2003 republicată în 2006 – Legea privind promovarea şi susţinerea culturii scrise. Încălcarea prevederilor acestui articol constituie contravenţie şi se sancţionează conform art. 25, alin. (2) din aceeaşi lege.
Descrierea CIP nu poate fi înlocuită de un text care să indice existenţa acesteia în cataloagele Bibliotecii Naţionale a României sau de orice alt fel de informaţie substitut.
Textul Descrierii CIP nu trebuie centrat, aliniat la dreapta sau la stânga, aşezarea textului fiind reglementată prin standardul internaţional de descriere bibliografică.
Întotdeauna, deasupra unei descrieri CIP va exista sintagma ”Descrierea CIP a Bibliotecii Naţionale a României”.
Biblioteca Naţională a României deţine dreptul de autor asupra conţinutului descrierilor CIP şi a Bibliografiei cărţilor în curs de apariţie – CIP. Realizarea Descrierii CIP în afara Bibliotecii Naţionale a României (ex. în cadrul editurii, în alte biblioteci sau de către bibliotecari, ca persoane private, etc.) sau intervenția neautorizată în conținutul Descrierii CIP constituie contravenţie la Legea Dreptului de Autor. Acest fapt va fi adus la cunoştinţa editurii în scris, printr-o scrisoare de atenţionare. Dacă situaţia se repetă va fi sesizat Oficiul Român al Dreptului de Autor şi se pot iniţia şi alte demersuri de natură juridică.
Descrierile CIP autentice, realizate în cadrul Centrului Naţional CIP sunt numai cele care se regăsesc în Catalogul CIP şi în Bibliografia CIP.
Catalogul CIP (parte a Catalogului online) şi Bibliografia CIP pot fi accesate în mod liber şi gratuit direct pe site-ul Bibliotecii Naţionale a României.
Modificarea, anularea și retransmiterea unei Descrieri CIP
Orice intervenţie în forma şi conţinutul unei Descrieri CIP va fi realizată exclusiv în cadrul Centrului Naţional CIP.
Modificările sau anulările unor Descrieri CIP vor fi realizate în Catalogul CIP. Dacă solicitarea intervine după publicarea numărului respectiv din Bibliografia CIP, modificarea sau anularea nu se mai poate realiza şi în acest produs.
Modificarea unei Descrieri CIP se va face la solicitarea editurii, în momentul în care intervin anumite modificări în datele bibliografice ale publicației aflate în curs de editare. Solicitarea va fi transmisă prin e-mail, la adresa cip@bibnat.ro. Se va urma întocmai Procedura de modificare a unei descrieri CIP. Se va transmite, obligatoriu, noua pagină de titlu, modificată corespunzător. Descrierea CIP modificată va fi transmisă editurii, prin e-mail.
Termenul de răspuns este de max. 2 zile lucrătoare.
Anularea unei Descrieri CIP va fi solicitată de editură, prin e-mail, la adresa cip@bibnat.ro. Se va urma întocmai Procedura de anulare a unei descrieri CIP. Confirmarea de anulare a Descrierii CIP din Catalogul CIP va fi transmisă editurii prin e-mail. Ulterior, editura poate reutiliza codul ISBN.
Termenul de răspuns este de max. 2 zile lucrătoare.
Retransmiterea unei Descrieri CIP se va face la solicitarea editurii, transmisă prin e-mail, la adresa cip@bibnat.ro. Se va urma întocmai Procedura de retransmitere a unei descrieri CIP.
Termenul de răspuns va fi de max. 1 zi lucrătoare.
Întrebări frecvente despre Programul CIP
Programul CIP este un program de colaborare între editurile din România şi Biblioteca Naţională a României – Centrul Naţional CIP, în vederea semnalării viitoarelor apariţii editoriale.
Există situaţii când o carte, având Descriere CIP nu mai apare în anul în care a fost anunţată. Dacă s-a renunţat definitiv la publicarea cărţii, editura va solicita anularea Descrierii CIP. Dacă publicarea cărţii a fost reprogramată pentru un alt an, fără modificarea altor informaţii bibliografice (ex. ediţie nouă) Descrierea CIP va fi modificată în consecinţă. Modificarea anului de publicare în Descrierea CIP va fi solicitată de editură prin e-mail, la adresa cip@bibnat.ro, cu max. 1 lună înainte de publicarea cărţii. Descrierea CIP modificată va fi transmisă editurii, în scris, prin e-mail. Este interzisă modificarea Descrierii CIP în cadrul editurii!
Notă: Volumele de lucrări ale manifestărilor ştiinţifice sau culturale vor fi evaluate individual, pe baza copiei după pagina de titlu, în vederea stabilirii codului de identificare corespunzător ISBN/ISSN şi a necesităţii realizării Descrierii CIP.
Contact
CENTRUL NAŢIONAL CIP
BIBLIOTECA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI
Bd. Unirii nr. 22, sector 3,
cod 030833, Bucureşti
Tel. 021.3112635; 021.314.24.34/int. 1035 (luni – joi: 10.00 – 15.00, vineri 10.00 – 13.00)
E-mail: cip@bibnat.ro
Coordonator Centrul Naţional ISBN-ISSN-CIP: Aurelia PERŞINARU