Biblioteca Institutului Italian de Cultură ”Vito Grasso”
Tip biblioteca
Biblioteci Specializate
Website
www.iicbucarest.esteri.it
Cod ISIL
Director
Persoana de contact
Radu Suciu
Anul infiintarii
Istoric
Institutul Italian de Cultură din Bucureşti a fost înfiintat
în 1924 ca instituţie privată, graţie eforturilor unor
intelectuali de marcă români şi italieni printre care
Nicolae Iorga, Eugen Lovinescu, Ramiro Ortiz, cel
din urmă, titular, din 1909, al primei catedre de limbă
şi literatură italiană din România.
În aprilie 1933, Institutul Italian de Cultură devine instituţie
oficială a statului italian, deschizându-se astfel o perioada
de intense relaţii culturale între cele doua ţări, climat care
durează pâna la începutul celui de-al doilea război mondial.
Urmează apoi o perioadă influenţată în mod determinant
de rezultatele complexe ale raporturilor politice dintre Italia
şi Romania în anii 1943/44.
În 1948, activitatea Institutului este suspendată din ordinul autorităţilor comuniste, acesta rămânând închis pentru o perioadă de aproape două decenii. Redeschiderea Institutului a avut loc în urma semnării pe 8 august 1967 al noului Acord Cultural dintre Italia şi România.
Activitatea Institutului se dezvoltă în cele doua decenii succesive, cunoscând noi impulsuri după 1990 în cadrul modificării generale a cadrului politic în regiune.
Actualul sediu al Institutului, inaugurat în 2002, se află într-o vilă construită în stil raţionalist în anii ’30, complet renovată şi care se gaseşte în zona rezidenţială de nord a Bucureştiului.
Institutul Italian de Cultură dispune de spaţii expoziţionale, de o sală de conferinţe, de o bibliotecă cu peste 11000 de volume şi 1000 de videocasete, şi de un întreg etaj destinat cursurilor de italiană.
Din octombrie 2002 a fost activat Centrul Cultural Italian din Cluj, creaţie a Institutului, situat în localurile puse la dispoziţie de către Unviersitatea Babeş-Bolyai. Centrul organizează cursuri de italiană, vizionări de filme, expoziţii, conferinţe, având şi o bibliotecă ce conţine peste 1800 de titluri.
Prezente în marile oraşe de pe cinci continente, cele 90 de Institute de Cultură ale Italiei reprezintă locul de întâlnire ideal al intelectualilor, artiştilor şi al altor operatori culturali, dar şi al simplilor cetăţeni, italieni sau străini, care vor să stabilească sau să menţină o legătură cu Italia.
Institutul Italian de Cultură devine astfel un punct de referinţă esenţial pentru comunităţile italiene din străinătate, nu numai ca sursă de informaţii la zi
cu privire la realităţile italiene, dar şi ca centru propulsor al iniţiativelor şi activităţilor culturale, datorită unei cereri tot mai mari de cultură italiană
venită din toate colţurile lumii.
Ca element de sprijin al activităţii Ambasadelor şi Consulatelor, Institutele de Cultură ale Italiei realizează, cu instrumentele cele mai potrivite, promovarea imaginii Italiei ca centru de producere, conservare şi iradiere culturală de la perioada clasică până în zilele noastre. Pe lângă organizarea de manifestări culturale în diverse domenii (artă, muzică, cinema, teatru, dans, modă, design, fotografie, literatură, edituri), Institutul Italian de Cultură:
– oferă posibilitatea cunoaşterii limbii şi culturii italiene, prin intermediul unor cursuri pe care le organizează, al bibliotecii şi al ofertei de material didactic;
– creează contactele şi premisele pentru facilitarea integrării operatorilor italieni în procesele de schimb şi de creaţie culturală la nivel internaţional;
– furnizează informaţii şi suport logistic operatorilor culturali publici şi privaţi italieni şi străini;
– susţine iniţiative menite să favorizeze dialogul intercultural bazat pe principiile democraţiei şi solidarităţii internaţionale. Biblioteca Institutului Italian de Cultură din Bucureşti dispune de un catalog on line.
Utilizatorul poate efectua următoarele operaţiuni:
– Căutări simple sau avansate (de exemplu, după titlu sau autor), inclusiv în secţiunea mediatecii (video, Cd, Dvd, etc.);
– Informaţii în legătură cu noile achiziţii;
– Completare de liste cu bibliografii şi trimiterea acestora prin e-mail diverşilor destinatari;
– Propunere de noi achiziţii;
– Obţinerea de informaţii şi date statistice despre bibliotecă;
– Accesarea resurselor virtuale de limbă, literatură şi cultură italiană disponibile pe internet.
Actualul sediu al Institutului, inaugurat în 2002, se află într-o vilă construită
în stil raţionalist în anii 1930, complet renovată şi care se gaseşte în zona
rezidenţială de nord a Bucureştiului.
Accesul la sala de lectură este permis în timpul programului bibliotecii. Sala de lectură dispune de 10 locuri şi de 2 computere conectate la internet, de unde poate fi accesat catalogul on line al bibliotecii.
Actualizarea bibliotecii se face prin achiziţia publicaţiilor recente, donaţii din partea Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Culturii ale Italiei, precum şi prin donaţii de la edituri şi persoane particulare.
Informatii colectii
Institutul Italian de Cultură din Bucureşti dispune de o bibliotecă informatizată ce conţine în jur de 12.000 de titluri, 900 de casete video si DVD, 100 de cd-rom, precum şi diverse reviste.
Adresa
011822, Aleea Alexandru, nr. 41, București
Judet
Bucuresti
Telefon
021/231880; 021/2310885; 021/2310887
Fax
021/2310894
Email
Filiale
Program functionare
Luni – Joi: 10:00 – 14:00 și 15:00 – 18:00
Vineri: 10:00 – 14:00
Acces
Institutul Italian de Cultură “Vito Grasso” din Bucureşti oferă publicului:
– bliotecă de limbă italiană cu sală de lectură
și secție de împrumut pentru membrii institutului
Documentele necesare înscrierii sunt: un document de identitate valabil, legitimaţia provizorie sau paşaportul, şi o poză tip buletin sau paşaport.
Taxa generală anuală de înscriere este de 30,00 RON. Pentru elevi, studenţi şi profesori de limba italiană taxa de înscriere este de 20,00 RON.
Legitimaţia nu este transmisibilă, aceasta trebuind să fie prezentată la cererea personalului.
Vârsta minimă pentru înscriere este 14 ani.
Se pot împrumuta câte două carţi, durata împrumutului fiind de 21 zile, cu posibilitatea prelungirii pentru alte 14 zile, cu condiţia ca publicaţia dorită să nu fi fost rezervată. Prelungirea perioadei de împrumut se poate face şi telefonic sau prin e-mail.
Studenţii înscrişi la cursurile de limbă şi cultură italiană din cadrul Institutului beneficiază de intrare gratuită la sala de lectură.
Pagină Facebook/Blog