Skip to content Skip to footer

Sound stories on 78s at the national library of romania

Biblioteca Națională a României face parte din rețeaua DOORS – Digital Incubator for Museums. Doors digital a primit finanțare în programul de cercetare și inovare Horizon 2020 al Uniunii Europene, în baza acordului de grant nr. 101036071, fiind implementat de un consorțiu din care fac parte Ars Electronica, Museum Booster și Ecsite, European network science centres & museums.
Proiectul care a adus Bibliotecii Naționale includerea în rețeaua DOORS, Sound Stories on 78s, are ca scop valorificarea în format digital a arhivei sonore de o valoare artistică și documentară extraordinară, care păstrează spectacole sau voci excepționale ale unor mari personalități artistice, politice și culturale, arhivă gestionată prin Departamentul Multimedia.
Programul DOORS ne-a oferit acces la o serie de workshop-uri online în care am avut ocazia să cunoaștem alte organizații culturale europene, publice sau private, și, mai ales, să interacționam cu experți internaționali în domenii diverse.
”La primul meu workshop am participat la sesiunea „Evaluarea competențelor”, unde am descoperit cele patru condiții-cheie necesare pentru leadership printr-o abordare cu CALM a transformării digitale. Mi-au plăcut atât abordarea, cât și explicațiile oferote de cei doi lideri, dr. Lauren Vargas și dr. Sophie Frost, cu atât mai mult cu cât pentru mine a fost prima dată când am intrat în contact cu astfel de subiecte.”
Raluca Bucinschi, Compartiment multimedia
”Programul de incubare DOORS – Digital Incubator for Museums a fost incredibil de valoros pentru instituția noastră, oferindu-ne instrumente pentru a depăși provocări dificile în procesul de digitalizare a arhivelor unice ale Bibliotecii Naționale a Românei.
DOORS a creat un ecosistem de organizații necesar, un program extrem de interactiv și un curriculum bine organizat, cu studii de caz interesante și învățare prin practică, pe parcursul căruia am fost ghidați de profesioniști bine-cunoscuți în domeniile lor. Sper astfel că vom trece mai ușor de la „NU, nu putem face asta” la „DA, să facem asta să se întâmple”, în proiectul de digitalizare a arhivei sonore a instituției sau în alte proiecte inovatoare.”
Ruxandra Miuți, coordonator proiect