Skip to content Skip to footer

O regină care veghează – Elisabeta. O regină care visează – Carmen Sylva

O regină care veghează – Elisabeta, o regină care visează – Carmen Sylva / Adriana Dumitran ; concepţie grafică: Constantin Popovici. – București : Editura Bibliotecii Naționale a României, 2019. – 57 p. : il. color ; 18 cm.
Text paralel în lb. română și engleză.
ISBN 978-973-8366-47-3 ; Preț: 19 lei. 
 
Sub titlul O Regină care veghează – Elisabeta. O Regină care visează – Carmen Sylva, Biblioteca Naţională a României a adus un omagiu primei Regine a României, la împlinirea a 100 de ani de la moarte (1916-2016), printr-o expoziţie de fotografii deschisă în data de 17 februarie 2016. Au fost astfel selectate din Cabinetul Fotografii de la Colecţiile Speciale o serie de imagini ale Reginei Elisabeta: portrete oficiale, fotografii realizate în intimitatea spaţiilor private, dar şi instantanee din timpul unor evenimente publice.
 
Pe lângă imaginile din expoziția deschisă în anul 2016, albumul de față include unele fotografii neprezentate până acum publicului larg. Viaţa Reginei este ilustrată cronologic cu fotografii din anii premergători căsătoriei cu Domnitorul Carol I al României (1869), apoi cu fotografii care fac referire la principalele evenimente ale vieţii, după venirea în România: bucuria maternităţii şi durerea pierderii fiicei sale, Principesa Maria; momentul implicării în Războiul de Independenţă (1877-1878), când a jucat un rol activ în îngrijirea răniţilor; Încoronarea de la 10 mai 1881, ca Regină a României alături de Regele Carol I. Nu lipsesc fotografiile care ilustrează activitatea de om de litere şi de iubitor al artelor, de susţinător atât al tinerelor talente artistice ale ţării, cât şi al asociaţiilor sale caritabile numeroase.
 
Regina Elisabeta a ştiut să folosească fotografia pentru promovarea imaginii Casei Regale a României, fiind imortalizată de cei mai importanţi fotografi din România. Vom găsi astfel în album fotografii de Franz Duschek, Franz Mándy, A. Brand, I. Nicolescu, atelierul Foto-Glob din București, H. N. Haydvogel din Curtea de Argeş, cel care a realizat unele dintre ultimele portrete ale Suveranei, în anul 1915.
 
Prin fotografiile selectate, albumul O Regină care veghează – Elisabeta. O Regină care visează – Carmen Sylva adaugă noi nuanţe portretului acestei personalităţi complexe şi fascinante a istoriei României.
 
Ediție bilingvă (română și engleză).
 
Coordonator proiect: Adriana Dumitran – Colecții Speciale. Cabinetul de fotografii.

Formular comandă publicații
Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii 

Pentru persoana fizica:
Pentru persoana juridica:

Veți primi confirmarea comenzii în termen de o zi lucrătoare de la trimiterea formularului. 

* Biblioteca Naţională a României respectă prevederile Legii nr. 190/2018 privind măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2016/679 al Parlamentului European şi al Consiliului din 27 aprilie 2016, privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date.