Emanuel Tânjală: reportaj în România liberă: 13 ianuarie-11 iunie 1990. Coordonator proiect: Adriana Dumitran. Traducere: Cristina Marinescu. Concepție grafică şi tehnoredactare: Constantin Popovici. Bucureşti: Editura Bibliotecii Naţionale a României, 2019.
ISBN 978-973-8366-49-7; Preț: 66 lei.
Cu peste 40 de ani de carieră de fotoreporter, desfășurată în România și în Statele Unite ale Americii, Emanuel Tânjală (n. 1944) aduce, prin expoziția deschisă la Biblioteca Națională în perioada 9 decembrie 2019 – 31 martie 2020, un omagiu României și românilor aflați, în primele luni ale lui 1990, la începutul unui zbuciumat drum de regăsire a democrației.
Catalogul de față reproduce toate cele 100 de fotografii prezente în expoziție, realizate de binecunoscutul foto-jurnalist Emanuel Tânjală, revenit special în țară, în ianuarie 1990, după un exil de aproape un deceniu.
Cu acuitatea fotografului de presă, avid să înregistreze pentru posteritate evenimentele excepţionale prin care trecea România, Emanuel Tânjală a început să fotografieze chiar din avionul cu care venea, în data de 13 ianuarie 1990, de la New York. Primul contact cu realitatea românească a fost Bucureştiul marcat de zilele revoluţionare – clădirile distruse din jurul Televiziunii Române şi cele din Piaţa Revoluţiei (Piaţa Palatului). Zi de zi, timp de câteva luni, a fost un martor activ, imortalizând pe pelicula fotografică renaşterea ţării: demonstraţiile de stradă, protestele din Piaţa Universităţii, prima şedinţă a Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională (CPUN), Podul de flori de peste Prut, primele alegeri din mai 1990.
Cu aparatul de fotografiat în mână, a străbătut oraşe şi sate, revenind însă constant în Bucureştiul demonstraţiilor. Peste tot a privit îndeosebi chipurile oamenilor. Aşa cum în perioada de dinainte de exil căutase pe figurile brăzdate de bătrâneţe şi pe mâinile muncite ale ţăranilor poveşti de viaţă trăită umil, din mila pământului, în perioada 13 ianuarie – 11 iunie 1990 va surprinde figurile românilor ieşiţi din cenuşiul şi din disperarea ultimului deceniu comunist.
Realizate în urmă cu 30 de ani, aceste fotografii-document dovedesc o tulburătoare putere de evocare. Pentru cei care au trăit acea perioadă, ele readuc în conştiinţă, uneori cu brutalitate, fragmente de realitate incomode, dureroase. Pentru cei foarte tineri, ele invită, în schimb, la o reflecţie asupra unui trecut pe care nu l-au trăit, dar care conţine lecţii ce nu pot fi ignorate.
Ediție bilingvă (română și engleză).
Coordonator proiect: Adriana Dumitran – Colecții Speciale. Cabinetul de fotografii.