Skip to content Skip to footer

Sala multimedia „George Enescu”

Biblioteca Naţională a României oferă acces la colecţia de documente multimedia și la cele muzicale tipărite în cadrul Sălii de lectură multimedia George Enescu, situată la etajul VI, corp A. Accesul în sală se face exclusiv în baza cardului de utilizator, eliberat de Biblioteca Naţională a României în zona Înscrieri – parter.
Cu peste 100.000 de unități, Colecția de documente multimedia a Bibliotecii Naționale cuprinde o gamă variată de documente audio (audiobook, casete audio, compact discuri, discuri pe suport vinil și suport ebonită), documente video (blu-ray, CD-ROM, DVD, casete video), documente muzicale tipărite (note muzicale).
Colecția reunește lucrări reprezentative ale genului, într-o largă varietate și pe diferite suporturi de prezentare, înregistrări ale marilor producții și companii muzicale ale lumii, artiști valoroși pentru cultura universală. 
Biblioteca Națională deține, pe CD și discuri, opera completă a marilor creatori ai muzicii universale, ca J. S. Bach, W. A Mozart, L. van Beethoven, Fr. Chopin, D. Scarlatti, voci celebre ca sopranele Maria Callas, Renata Tebaldi, Ileana Cotrubaș, mezzosopranele Teresa Berganza, Christa Ludwig, Ruxandra Donose, Mioara Cortez David, tenorii Enrico Caruso, Mario del Monaco, Luciano Pavarotti, Plácido Domingo, José Carreras, baritonii Titta Ruffo, Leo Nucci, David Ohanesian, Eduard Tumagianian, Nicolae Herlea, sau bașii Feodor Chaliapin, Nicolae Florei, Pompei Hărășteanu.
Colecția cuprinde o diversitate muzicală, de la pop-rock, prin Tom Jones, Aretha Franklin, Luis Franklin, Queen, Sting, The Beatles, până la coruri celebre, ca Wiener Staatsopernchor, orchestre celebre, ca Berliner Philharmoniker, Wiener Philharmoniker, London Symphony Orchestra, Suisse Romande, Boston Symphony Orchestra, dirijori celebrii, ca Sergiu Celibidache, Herbert von Karajan, Zubin Mehta, Karl Böhm, Seiji Ozawa, dar și mari voci ale muzicii populare și lăutărești ca Maria Tănase, Maria Lătărețu, Maria Ciobanu, Ion Dolănescu, Benone Sinulescu.
O prezență remarcantă în colecție este cea a înregistrărilor marilor companii producătoare, precum Decca Records, Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi, Erato Disques, Universal Musique, Electrecord SA, a înregistrărilor video de spectacole coregrafice clasice și moderne ale marilor companii de balet ca Balshoi Theatre, Mariinsky Theatre, Béjart Ballet, înregistrări ale recitalurilor instrumentale cu Sviatoslav  Richter, Claudio Arrau – pian,  George Enescu, Anne-Sophie Mutter, Igor Oistrah, Ion Voicu – vioara, Jean-Pierre Rampall – flaut.
Menționăm de asemenea Colecția Discovery Atlas care este prezentă cu o serie de 25 de episoade, imortalizate pe DVD, într-o calitate tehnică excepțională, marca Discovery Channel. Și nu în ultimul rând, se remarcă o colecție animată de DVD-uri care cuprinde colecția Disney de desene animate, dublate în limba română, colecția Cinemateca sau colecția Brigada Diverse.
O mare importanță în colecție o deține categoria de documente muzicale tipărite, respectiv notele muzicale, din creația românească și universală, prezentă din genuri muzicale diferite. Un fond aparte este cel al partiturilor românești vechi, din care sunt menționate Marșul Unirei, compus în 1850 de Al. Flechtenmacher și Corus-Buck de Philip Caudella, creație din 1823. Colecția veche de note muzicale poate fi consultată și online, în catalogul digitool, accesibil la http://digitool.bibnat.ro/R?RN=344027184.
 
– acces la colecţia de documente audio-video din categoria Colecţiilor speciale ale Bibliotecii Naţionale a României, pe baza buletinelor de împrumut;
– acces gratuit la Internet, 6 calculatoare disponibile (maximum 1 h);
– consultanţă de specialitate;
– instruirea utilizatorilor în procesul de regăsire a informaţiei şi a resurselor.
– Luni – Vineri: 09.00-17.00
Etaj VI, corp A, cam. 615
Suprafaţa sălii:  104,25 m²
Număr de locuri: 20
– Accesul în sală se face pe baza permisului de utilizator;
– Utilizatorii trebuie să respecte Regulamentul privind accesul utilizatorilor la colecţiile speciale ale Bibliotecii Naţionale a României; 
– Documentele solicitate pot fi consultate numai la sala multimedia;