Skip to content Skip to footer

Accesibilitate

Proiectul DReam

Inițiat de Biblioteca Naţională a României și beneficiind de sprijin financiar acordat de către Fundatia Orange, proiectul DReam(Digital Resources – Easy to access and manage) îşi propune facilitarea accesului la informaţie a persoanelor nevăzătoare sau cu deficienţe de vedere, contribuind la integrarea lor în mediul cultural şi educativ şi mai apoi pe piaţa muncii.

Graţie noilor tehnologii de acces ce vor fi achiziţionate, precum şi documentelor accesibile, vor putea fi consultate informaţii din domenii variate, fiind posibile totodată navigarea pe internet şi informarea la timp asupra unor evenimente curente, crescând astfel numărul persoanelor active cu dizabilităţi din ţara noastră.

 
Astfel, vom oferi acces la documente scanate sau existente deja în format electronic, cărţi audio, cărţi în format DAISY, dar şi la informaţia disponibilă pe internet (ziare, reviste, informaţie de uz public etc.), prin intermediul a 5 staţii de lucru dotate corespunzător (cititor şi magnificator de ecran, cititor de cărţi în format DAISY, scanner, imprimantă Braille etc.).
 
Totodatã, vom acorda asistenţã de specialitate bibliotecilor care doresc sã îşi facã disponibile colecţiile şi serviciile persoanelor cu dizabilitãţi, instituţiilor educaţionale de masã care au integrat sau doresc sã integreze în spaţiile lor aceastã categorie de utilizatori, posibililor angajatori, dar şi tuturor persoanelor nevãzãtoare sau cu deficienţe de vedere.
În urma unei auditări realizate de echipe care au inclus utilizatori de scaun rulant, experţi în accesibilitate şi arhitecţi, Fundatia Motivation România a acordat Bibliotecii Naţionale a României „Marca accesibilităţii” – prin care clădirea Bibliotecii Naţionale este recunoscută ca fiind accesibilă persoanelor cu dizabilităţi locomotorii. 
 
Dispunem de rampe de acces, coridoare spaţioase, lifturi accesibile, precum şi de spaţii de lectură, de întâlniri profesionale şi de petrecere a timpului liber perfect adaptate nevoilor persoanelor imobilizate în scaun rulant.

Puteţi solicita sfaturi privind tehnologiile de acces sau modalităţile de accesibilizare a spaţiilor şi a informaţiei în scopul integrării persoanelor cu dizabilităţi în mediul cultural, educaţional sau pe piaţa muncii trimiţând un e-mail la accesibilitate@bibnat.ro