Skip to content Skip to footer

Comisia pentru digitizarea patrimoniului cultural scris

La sfârşitul anului 2007, la solicitarea Ministerului Culturii şi Cultelor, Biblioteca Naţională a României a realizat un studiu de fezabilitate privind digitizarea, prezervarea digitală şi accesibilitatea on-line a resurselor deţinute de bibliotecile din România, studiu ce a stat la baza definirii Propunerii de Politică Publică a Ministerului Culturii şi Cultelor. Aceasta a fost prezentată spre dezbatere publică pe site-ul instituţiei în perioada octombrie – decembrie 2007 şi aprobată de Guvernul României pe 18 ianuarie 2008.

Din acel moment, în România, există o Politică Publică pentru digitizarea resurselor culturale şi realizarea Bibliotecii Digitale a României, în concordanţă cu cele două recomandări ale Comisiei Europene, 2006/585/EC şi 2006/C 297/01. Într-o primă etapă, activitatea se desfăşoară pe 4 direcţii: patrimoniu scris (biblioteci), patrimoniu mobil (muzee, colecţii), patrimoniu audio-vizual (arhive audio-vizuale), patrimoniu imobil (monumente, arheologie).

Pentru fiecare pilon tematic (modul), Ministerul Culturii şi Cultelor a numit prin Ordinul nr.2244/15.04.2008 o comisie de specialitate pentru coordonarea activităţilor prevăzute în cadrul politicii publice. Pentru patrimoniul cultural scris, comisia este formată din 5 membri şi 2 membri supleanţi. Fiecare reţea de biblioteci: naţionale, publice, universitare, specializate este reprezentată, la cel mai înalt nivel, în cadrul acestei comisii.

Misiunea Comisiei este de a coordona activitatea de digitizare a patrimoniului cultural scris, la nivel naţional, în domeniul instituţiilor info-documentare, în cadrul aparatului instituţional propriu.

Comisia de specialitate pentru digitizare funcţioneaza pe baza Regulamentului de organizare şi funcţionare aprobat prin ordinul mai sus menţionat.

Activitatea Comisiei de specialitate pentru digitizare – modulul biblioteci a început în luna aprilie 2008. Au fost organizate, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, sedinţe lunare, la care au participat membrii de drept ai comisiei dar şi invitaţi.

Activitatea Comisiei de specialitate pentru digitizare este monitorizată în permanenţă de Ministerul Culturii si Cultelor.