Skip to content Skip to footer

Biblioteca Națională a României organizează în data de 23 iunie 2021, la ora 12, în Atrium (la sediul din Bulevardul Unirii, nr. 22), dezbaterea cu tema „Cum citim o ie?”, eveniment dedicat Zilei Universale a Iei. Evenimentul va aduce laolaltă cinci invitate implicate în studiul critic, colecționarea și promovarea iei pe scene românești sau internaționale.

Acestea sunt:

  • Mara, artist și interpret al trupei Subcarpați;
  • Andreea Tănăsescu, creativ, La blouse roumaine;
  • Gabriela Nicolescu, redactor, Biblioteca Națională a României;
  • Adriana Iordache, cusătoreasă
  • Mădălina Cojocariu, colecționar

„Cum citim o ie?” este un eveniment-dezbatere din seria Conferințelor Lunare ale Bibliotecii Naționale care își propune să răspundă acestei întrebări apelând la mai multe perspective. De la simbolic, la utilitar, de la valoarea sa ca marcă identitară, la instrument de marketing cultural, de la autenticitate, la producția sa de masă și la kitsch sau la lumea glamour a modei internaționale, ia este un obiect care poate fi astfel citit în mai multe chei de lectură. Ne dorim să le aducem în fața publicului interesat de acest fenomen prin vocile unor specialiști, comunicatori, cercetători sau pasionați și să înțelegem care, este astăzi rolul și locul iei în patrimonial nostru cultural, material și imaterial.

Evenimentul va mai cuprinde o expoziție de ii din colecția personală a Mădălinei Cojocariu și o expoziție de carte din colecțiile Bibliotecii, având ca subiect arta textilă tradițională.

Evenimentul va fi moderat de Simona Noapteș, Bibliotecar, Serviciul Dezvoltare Instituțională al Bibliotecii Naționale a României.

Dezbaterea va avea loc după un scenariu care încurajează claritatea, dinamismul și interacțiunea dintre public și invitați. Într-o primă etapă, invitații vor răspunde fiecare, în câte 10 minute, la întrebarea „Cum citim o ie?”. După aceste mini-discursuri, va urma o sesiune Q&A în care publicul va fi încurajat să adreseze întrebări invitaților.

De ce?
Ne dorim să sărbătorim Sânzinele într-un mod inedit și să propunem publicului și cititorilor Bibliotecii Naționale o discuție relevantă și interesantă despre un obiect atât de îndrăgit în România, interdisciplinar, din perspective apropiate de categorii de vârstă diverse.

Lasă un comentariu