Skip to content Skip to footer

Mediateca Institutului Francez

Mediateca Institutului Francez
Tip biblioteca
Biblioteci Specializate
Website
Cod ISIL
Director
Persoana de contact
Eufrozina Baitan, responsabilă
Anul infiintarii
Istoric
Institutul Francez din Bucureşti este unul dintre cele mai importante institute culturale străine din capitala României. La originea creării sale, se află marele istoric de artă Henri Focillon, care a fost însufleţit de pasiunea pentru România şi de prietenia care l-a legat de profesorul George Oprescu; ulterior, Institutul, creat după modelul Şcolilor Franceze de la Atena şi Roma, a fost integrat serviciilor Ambasadei Franţei în România. Inaugurat în anul 1924, în prezenţa Regelui Carol al II lea şi a Prinţului Moştenitor, Institutul Francez de Înalte Studii din România cum a fost denumit iniţial, a fost instalat abia în anul 1936 în sediul actual, situat pe Bd. Dacia la nr. 77, într-un imobil construit între anii 1909-1910 de arhitectul O. Maugsch, pe care Statul Francez l-a cumpărat de la familia Olănescu. Printre personalităţile care au contribuit la strălucirea Institutului se numără iluştrii Paul Henry, primul său director (1925-1932), Alphonse Dupront (1932-1940), Jean Mouton (1940-1946) şi Roland Barthes care a îndeplinit funcţiile de Ataşat Cultural şi Bibliotecar al Institutului Francez din Bucureşti(1947-1949). Adevărat simbol al deschiderii culturale, Institutul – ultimul bastion al culturii franceze în România la acea epocă, a fost închis în 1948, o dată cu sosirea la putere a comuniştilor şi a fost redeschis abia în 1970, într-o perioadă de destindere politică. În prezent, Institutul Francez din Bucureşti dispune de o mediatecă (bibliotecă pentru adulţi, bibliotecă pentru tineret şi sono-videotecă) ce deţine aproximativ 35 000 de documente. Sala de cinema de 240 de locuri oferă, în fiecare zi, un program de proiecţii de filme, în cea mai mare parte franceze şi europene. În fiecare săptămână sunt organizate conferinţe pe diverse teme legate de Europa, de problemele societăţii… sau dezbateri literare şi filozofice. Pe tot parcursul anului, anumite manifestări culturale din toate domeniile artistice sunt organizate « extra muros », în parteneriat cu instituţii culturale şi cu reprezentanţi ai vieţii culturale bucureştene. În 2008, Institutul Francez a organizat, în strânsă legatură cu 68 de parteneri români, un număr de 260 de evenimente culturale la care au asistat, în total, aproximativ 90 000 de spectatori. În fine, spaţiul rezervat cursurilor de limbă din cadrul Institutului găzduieşte, anual, în jur de 2 500 de elevi care au la dispoziţie un centru de documentare lingvistică şi pedagogică, o sală de studiu individual, cărora le sunt oferite cursuri de limba română, cursuri de franceză generală, cursuri de specialitate adaptate unor cerinţe specifice.
Informatii colectii
Un bogat fond de literatură generală, numeroase documente despre Franţa de azi (tot ce este mai nou în curentele de gândire, în viaţa artistică şi literară, în domeniul ştiinţific şi tehnologic) O colecţie dedicată culturii şi civilizaţiei române. O serie de traduceri, pentru a citi în limba română autori francezi reprezentativi. Discuri compact pentru a descoperi patrimoniul francez, arta şi ştiinţa, jocurile educative interactive şi, de ce nu, pentru a se (in)forma în cel mai atractiv mod. O colectie de cărţi cu CD pentru a înţelege mai bine istoria filosofiei, poezia de limbă franceză, viaţa şi opera marilor muzicieni de jazz prezentată în benzi desenate şi pentru a asculta opere literare în lectura unor actori renumiţi. Presa de actualitate dar şi reviste specializate de literatură, limbaj, ştiintă şi tehnologie, ştiinţe sociale, economie, arhitectură, arte frumoase sau cinema, fără să lipsească nici revistele de modă, decoraţiuni interioare sau bricolaj Imprumutul poate fi facut doar abonaţilor, care pot împrumuta 6 documente (cărţi, reviste, 2 discuri compact sau DVD), pentru un termen de 14 zile, prelungit la cerere. Puteţi consulta colecţiile la sală sau le puteţi împrumuta acasă, cu excepţia documentelor inscripţionate «A consulter sur place » şi a ultimului numar din periodice. Acestea se consultă doar la sală.
Adresa
020051, Bd. Dacia, nr. 77
Judet
Bucuresti
Telefon
0374/125.235
Fax
0374/125.271
Email
mediatheque.bucarest@institutfrancais.ro
Filiale
Institutul Francez Cluj Institutul Francez Iasi Institutul Francez Timișoara
Program functionare
Luni: închis Marți, miercuri, vineri: 10.00 – 18.00 Joi: 11.00 – 19.00 Sâmbătă: 10.00 – 14.00 Înscrierile, împrumuturile și retururile se opresc cu 15 minute înainte de ora închiderii.
Acces
Pagină Facebook/Blog