Skip to content Skip to footer

Biblioteca Municipală ”Virgil Carianopol”, Caracal

Biblioteca Municipală ”Virgil Carianopol”, Caracal
Tip biblioteca
Biblioteci Municipale
Website
Biblioteca-Municipala-Virgil-Carianopol-Caracal-100949503425523/
Cod ISIL
RO-OT-0162
Director
Vera Grigorescu
Persoana de contact
Vera Grigorescu
Anul infiintarii
1950
Istoric
Biblioteca a funcţionat în mai multe sedii. Primul dintre acestea, a fost la parterul fostei Case Parohiale, din strada C. Poroineanu, ulterior Jean Dobrescu. Apoi, s-a mutat la parterul caselor Uţă, din strada Cuza Vodă. În 1958 a funcţionat în sediul fostului Palat al Justiţiei, unde funționau și Casa de Cultură şi Consiliul Local pentru Cultură fizică şi Sport. În anul 1960, este mutată pe strada Borsec, iar în 1993 pe strada Carpaţi. Din anul 2002 instituţia funcţionează în sediul de pe strada Iancu Jianu, nr.18 A. În anul 2019 a început proiectul de reabilitare, modernizare și dotare din fonduri europene a Bibliotecii Virgil Carianopol, proiect care se va finaliza în anul 2021. În această perioadă biblioteca funcționează în Sala de sport a Școlii gimnaziale ”Nicolae Titulescu”, Str. G-ral Gheorghe Magheru nr 13, Caracal. În anul 1934, Asociaţia de credit şi ajutor a funcţionarilor financiari din Romanaţi organizează un bal pentru strângere de fonduri, în vederea înfiinţării unei Biblioteci culturale. În 1936, ia fiinţă o bibliotecă publică, Biblioteca Ateneului, cu 2.257 volume, care a funcţionat în librăria fraţilor Mărculescu. În perioada 1936-1950, biblioteca avea un număr de 99 cititori şi împrumuta câteva sute de cărţi anual. Mai târziu, a devenit Biblioteca Căminului Cultural ”Preda Buzescu”, iar la 1 noiembrie 1950 a devenit bibliotecă orăşenească. La început a funcţionat într-o singură încăpere şi a înregistrat în primele două luni de la înfiinţare 426 cititori. Biblioteca Ateneului se contopeşte, în martie 1951, cu Biblioteca Centrală Raională. Existau sectoare de citit în colectiv, repartizate astfel: Căminul Cultural Boldu, cu 7 sectoare, Căminul Cultural Protoșeni, cu 5 sectoare, iar Căminul Cultural Ateneu, cu 5 sectoare. Caracalul dispunea în 1954 de două biblioteci, una pe strada Jean Dobrescu şi cealaltă pe strada Filimon Sârbu. În 1998, Consiliul local a hotărât ca Biblioteca orăşenească să poarte numele poetului originar din Caracal, Virgil Carianopol. La începutul anului 2012, Biblioteca municipală ”Virgil Carianopol” a fost selectată si cuprinsă în cadrul Programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill și Melinda Gates. Cu această ocazie, biblioteca a fost dotată cu 10 calculatoare conectate la Internet, periferice, camere video, căşti, scanner, imprimantă şi videoproiector.
Informatii colectii
Total documente: peste 61.000 u.b.-uri – Carte românească: 56.370 u.b. – Carte străină: 2.530 u.b. – Periodice româneşti: 2.100 u.b. În colecţiile bibliotecii se regăsesc publicaţii din secolul al XIX-lea din donaţiile Ilie Mărculescu şi Ilie Constantinescu, în limbile greacă, turcă, germană, franceză, engleză, ediţiile Princeps ale poeziilor lui Mihai Eminescu, Enciclopedia Britannica sau Tout L’Universe.
Adresa
235200, Str. Iancu Jianu, nr. 18A, Caracal
Judet
Olt
Telefon
0249/511.083; 0745770592
Fax
0249/511.083;
Email
caracal.biblioteca@gmail.com
Filiale
Program functionare
Luni – joi: 9.00 – 17.00 Vineri: 9.00 – 15.00
Acces
Servicii oferite de bibliotecă: – eliberare de permis de acces – îndrumare privind consultarea cataloagelor bibliotecii – Împrumut la domiciliu – informare bibliografică – referinţe şi bibliografii la cerere, bibliografii şcolare – rezervări de titluri şi prelungirea termenului de împrumut – acces gratuit la Internet – servicii de scanare, – imprimare – salvare de documente pe diferite suporturi – acces liber la raft – cursuri de limba franceză – cursuri de limba engleză – cursuri de iniţiere în utilizarea calculatorului Biblioteca organizează, în parteneriat cu instituţiile de învăţământ, evenimente culturale: – expoziţii de carte, – concursuri de creaţie literară, – recitaluri de poezie, – aniversări sau comemorări ale unor personalităţi marcante, – audiţii, – proiecţii de filme documentare sau poveşti animate, – activităţi culturale legate de obiceiuri şi tradiţii. În fiecare an, în luna mai, biblioteca îl omagiază pe poetul Virgil Carianopol, prin organizarea Festivalului – Concurs Naţional de Poezie ce-i poartă numele, având ca scop descoperirea şi încurajarea tinerelor talente în domeniul creaţiei poetice. festivalul are o tradiție de peste 20 de ani. CONSULTAREA DOCUMENTELOR: – prin sala de lectură : 20 400 – prin împrumut la domiciliu : 39 807 Săli de lectură: – Sala de lectură pentru adulţi (beletristică, carte de specialitate) și copii – Sala de carte în limbi europene și de presă – Ludotecă CATALOAGE : În format tradiţional : catalog alfabetic, catalog sistematic În format electronic: – offline
Pagină Facebook/Blog
https://www.facebook.com/Biblioteca-Municipala-Virgil-Carianopol-Caracal-100949503425523/