Biblioteca Municipală ”Teodor Murășanu” Turda
Tip biblioteca
Website
Cod ISIL
Director
Persoana de contact
Anul infiintarii
1951
Istoric
La originile Bibliotecii Municipale „Teodor Murăşanu” se află Biblioteca Reuniunii Femeilor Române organizată de către „Societatea Reuniunii Femeilor Române”din Turda, care a luat fiinţă prin anii 1860-1862 cu scopul promovării limbii şi literaturii române. Ea a fost înfiinţată de către Emilia Raţiu, soţia memorandistul dr.Ioan Raţiu, una dintre cele mai luminate turdence, femeie dotată cu o inteligenţă vie, animată de înalte idealuri naţionale şi de cele mai alese sentimente patriotice. Înfiinţarea acestei biblioteci precede cu un an actul de înfiinţare al Astrei sau, după alte date ar fi luat fiinţă în acelaşi an cu aceasta sau cel mai târziu după un an. Date sigure despre existenţa acestei biblioteci sunt din anul 1874, odată cu aprobarea statutelor de meserii în care apare şi cea de „bibliotecăreasă”, în schimb nu aflăm nimic despre fondul de publicaţii. Astfel de date cunoaştem abia după două decenii, în 1894, când biblioteca dispunea de 206 volume. Fondul de publicaţii a evoluat astfel în următoarele decenii: 526 în 1904; 633 volume în 1914; 724 volume în 1924; 858 volume în 1934. Un fapt important îl constituie apariţia în anul 1910 a primului catalog al unei biblioteci româneşti din Turda: „Catalogul Societăţii de Lectură a Femeilor Române din Turda. Tipărit la Tipografia „Carmen” din Cluj, catalogul cuprinde 633 de titluri.
O contribuţie importantă la dezvoltarea bibliotecilor din oraş a avut–o şi Biblioteca Despărţământului „Astra”. Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român s-a constituit la Sibiu la 23 octombrie 1861. Opt ani mai târziu, în august 1869, Adunarea Generală a Astrei, desfăşurată la Şomcuta Mare, hotărăşte înfiinţarea de despărţăminte în ţinuturile Transilvaniei. Între primele nouă despărţăminte înfiinţate în anul 1870 se află şi cel din Turda, cu comitatul Turzii de Jos şi scaunul Arieşului.
Scopurile „Astrei” erau: „de a înainta cultura poporului român prin iniţiere de studii şi editări de publicaţii literare, ştiinţifice şi artistice, înfiinţare şi susţinere de biblioteci populare în fiecare comună, biblioteci regionale în fiecare centru de despărţământ şi o bibliotecă mai mare centrală; întemeiere şi susţinere de de muzee regionale în centrele despărţămintelor pe lângă un mare Muzeu central; ridicare şi susţinere de case naţionale în toate comunele româneşti; aranjare de expoziţii etnografice, de agricultură, grădinărit, pomărit, de copii, industriale, artistice etc.; conferinţe şi prelegeri populare; acordare de premii şi burse; înfiinţare de bănci populare, cooperative, publicarea revistei Transilvania; publicarea de cărţi din colecţia „biblioteca poporală”, „biblioteca tineretului” şi alte cărţi folositoare, instruirea analfabeţilor.
După exemplul bibliotecii Astra, înfiinţată la Sibiu în 1862, unele despărţăminte înfiinţează propriile biblioteci. Nu se cunoaşte exact anul înfiinţării bibliotecii la Turda, dar se presupune că s-a organizat nu la mult timp după înfiinţarea, în 1872, la Făgăraş, a primei biblioteci de despărţământ.
În revista Transilvania din 1911 şi 1912 se precizează că, în anii menţionaţi, biblioteca din Turda dispunea de 346 publicaţii. În ciuda faptului că nu se constată nici o creştere a numărului de volume în 1912, faţă de 1911, aici se aflau totuşi mai multe publicaţii, în comparaţie cu cele existente în alte localităţi. Majoritatea volumelor din bibliotecile despărţămintelor, cât şi din bibliotecile populare, erau cărţi de popularizare „broşuri instructive”, iar fondurile de publicaţii se constituiau în cea mai mare parte prin donaţii.
Realizările Astrei în planul culturii au fost deosebite în despărţământul Turda. În domeniul bibliotecilor s -au înfiinţat 30 biblioteci populare, iar cea din oraş a ajuns treptat la 6000 de volume.
Biblioteca despărţământului Astra a existat până spre sfârşitul deceniului când cărţile salvate de la distrugere în al doilea război mondial au trecut în patrimoniul căminului cultural „Nicolae Bălcescu”, transformat ulterior în Casă de Cultură.
Odată cu înfiinţarea Bibliotecii Raionale Turda (decembrie 1950), cele aproximativ 4.200 de volume au fost preluate de această instituţie.
Fondul de publicaţii preluat de la Căminul Cultural „Nicolae Bălcescu” s-a îmbogăţit treptat prin donaţiile forurilor tutelare centrale, prin creşterea progresivă a alocaţiilor bugetare, facilitându-se astfel achiziţiile anuale de la colectura bibliotecilor şi sporadice de la anticariate, Fondul de stat al Cărţii din Bucureşti şi filialele sale din Cluj şi Sălişte Sibiu. Biblioteca funcţionează în clădirea Teatrului de Stat, unde se află sediul central, respectiv secţia pentru adulţi. Secţia pentru copii s-a înfiinţat în 1965 şi funcţionează în clădirea judecătoriei.
În anul 1969 comuna Poiana s-a transformat în cartier al municipiului, iar biblioteca comunală de aici a devenit filială a Bibliotecii Municipale Turda, până în anul 1983 când a fost desfiinţată, iar fondul de publicaţii a fost transferat secţiei pentru adulţi şi copii.În anul 1986 fondul de publicaţii era de 94.104 volume şi era frecventată de 5971 cititori. În anul 1992 existau în depozitele bibliotecii doar 89.153 publicaţii, deoarece numeroase cărţi, reviste, ziare în care ideologia comunistă era extrem de evidentă au fost scoase din inventar. În 1993 primeşte numele lui Teodor Murăşanu, scriitor, redactor şi profesor, născut în apropierea Turzii.
În prezent Biblioteca Municipală “ Teodor Murăşanu Turda are două secţii în zona centrală şi o filială în cartierul Oprişani , care funcţionează din 1 septembrie 2008, în clădirea internat a Liceului „Liviu Rebreanu”.
Secţia pentru adulţi şi secţia pentru copii din zona centrală funcţionează în aceleaşi sedii ca şi la înfiinţare. Instituţia dispune de o colecţie enciclopedică de peste 100.000 volume şi deserveşte aproximativ 8.000 de cititori.
Misiunea actuală a bibliotecii constă în organizarea unor servicii diversificate, flexibile, de acces la orice material purtător de informaţii şi cunoaştere (cărţi, CD-uri, mijloace electronice, filme etc) şi îndrumare pentru utilizarea lor într-o manieră eficientă, care să contribuie la rezolvarea nevoilor intelectuale, sociale, culturale, de informare comunitară şi de recreere ale tuturor membrilor comunităţii locale, precum şi încurajarea lecturii în toate segmentele de vârstă ale populaţiei prin punerea la dispoziţia utilizatorilor a materialelor de bibliotecă cele mai solicitate din toate genurile, a celor mai cerute informaţii generale, susţinerea învăţământului oficial, a studiul individual la orice nivel şi a proceselor de educaţie permanentă şi de deschidere către toate domeniile cunoaşterii.
La baza organizării şi funcţionării bibliotecii stă Legea bibliotecilor nr. 334/2002, regulamentele proprii şi hotărârile Consiliului local. Pe lângă acestea biblioteca are un program anual de activitate care cuprinde obiectivele şi strategiile propuse în fiecare an pentru îndeplinirea misiunii şi sarcinilor sale de bibliotecă publică.
Secţia pentru adulţi este organizată în două servicii:Relaţii cu publicul, care se ocupă de cerinţele utilizatorilor şi Evidenţa, Prelucrarea şi Catalogarea colecţiilor, unde volumele de bibliotecă, periodicele şi documentele electronice achiziţionate sunt inventariate şi prelucrate pentru a putea fi consultate sau împrumutate de public.La această secţie publicaţiile sunt puse la dispoziţia utilizatorilor prin intermediul raftului liber şi al unei săli de lectură cu o capacitate de 20 de locuri. Aceştia se pot informa asupra colecţiilor utilizând sistemul de cataloage al bibliotecii format din: catalogul alfabetic, catalogul sistematic, catalogul pe titluri, catalogul analitic (de critică şi istorie literară), catalogul sălii de lectură.
A fost creat de asemenea un Fond Turda şi un catalog al acestui fond cuprinzând publicaţii periodice,cărţi ale scriitorilor turdeni sau cu referiri la oraşul nostru. Cei interesaţi de cercetare au la dispoziţie şi un fond de carte veche şi cataloage ale acestuia, cuprinzând aproximativ 2500 de publicaţii provenite în mare parte de la fosta bibliotecă “Astra”.
Cea mai veche carte păstrată de la Biblioteca ASTREI este “Histoire du Monde”” apărută la Paris în 1686
Informatii colectii
Adresa
majoritatea cărţilor fiind însă editate între anii 1900-1940. Între aceste publicaţii se găsesc şi 3 titluri apărute la Turda. Este vorba de “”Avram Iancu”” de Teodor Murăşanu
Judet
Cluj
Telefon
revista “”Ogorul Şcoalei”” şi revista “”Fire de tort””.
Fax
Email
Filiale
Program functionare
Acces
Pagină Facebook/Blog