Biblioteca Colegiului Național ”Ștefan cel Mare” Suceava
Tip biblioteca
Biblioteci Școlare “CDI”
Website
www.cnstefancelmare.ro
Cod ISIL
Director
Persoana de contact
Corina Dominte, bibliotecar
Anul infiintarii
1860
Istoric
Biblioteca “NormanManea” din cadrul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” din Suceava este o bibliotecă tânără de la 1860 care, în anul de graţie 2010, îmbracă haine de sărbătoare.
Anul 1860 este anul fondării prin decret imperial a Königlich-Kaiserlich Ober-Gymnasium in Suczawa, primul gimnaziu superior din sudul Bucovinei, liceu clasic cu predare în limba germană.
Începuturile bibliotecii se împletesc cu cele ale gimnaziului, necesitatea înfiinţării unei biblioteci proprii fiind recunoscută încă de la fondare, de primul director al liceului – JOSEF MAREK. Deoarece la acea vreme în Suceava nu exista nicio librărie, iar la Cernăuţi cărţile didactice pentru elevi au fost epuizate, directorul Marek s-a transformat pentru o scurtă perioadă de timp în librar, solicitând telegrafic de la Viena cărţile necesare pentru începerea anului şcolar.
Primii 50 de ani de existenţă au fost ani de înfiripare şi consolidare a unui nucleu de bibliotecă.
Predominantă era opera clasicilor germani, a scriitorilor greci şi latini, dicţionare şi enciclopedii, carte de istorie şi geografie, atlase, reviste şi modele de manuale şcolare.
Biblioteca a suferit pierderi mari în timpul ocupaţiilor ruseşti din Primul Război Mondial. După război, biblioteca era un “vraf inform de cărţi aruncate la întâmplare. Se ştia prin oraş că soldaţii ruşi distrugeau cărţile, întrebuinţându-le drept combustibil”. S-a pierdut, astfel, şi inventarul bibliotecii încheiat la 31 august 1914.
Perioada interbelică a fost o perioadă de reconsolidare a bibliotecii prin donaţii de la autorităţi, profesori şi absolvenţi ai liceului. Remarcăm donaţia deosebit de valoroasă a profesorului Ilie E.Torouţiu, absolvent al liceului promoţia 1911. Cele 1568 volume şi broşuri donate de I. E. Torouţiu în 1935, au îmbogăţit considerabil zestrea bibliotecii liceului.
A urmat şi tăvălugul celui de Al Doilea Război Mondial care a distrus destul. Bibliotecarul de atunci a avut prezenţa de spirit de a adăposti cărţile în beciul liceului. După război, mai precis în 1954, comoara a fost scoasă la lumină, îngrijită, conservată şi aşezată zecimal la raft.
Dacă în 1914, înainte de ocupaţiile ruseşti, când se putea vorbi într-adevăr de o bibliotecă proprie, numărul publicaţiilor atingea cifra de cca 7000 volume, astăzi ea deţine peste 50000 de volume, dintre care 9601 sunt cărţi bibliofile, multe rarităţi bibliografice, lucrări cu „ex-libris” sau cu autografe cu dedicaţii.
Valoarea publicaţiilor aflate în depozitele bibliotecii liceului este conferită şi de autografele a numeroase personalităţi ale vieţii culturale româneşti: Simion Florea Marian, Alexandru Bocăneţ, Vasile Grecu, Victor Morariu, Leca Morariu, Ion Nistor, Eusebie Popovici, I.E. Torouţiu, George Voevidca ş.a.
Colecţia de carte rară cuprinde 10 volume, cu valoare bibliofilă. Dintre acestea, “Ad Atticum. Libri XVI” de Cicero, publicată la Strasbourg în anul 1581, este cea mai veche carte din biblioteca colegiului.
Dezvoltarea continuă a colecţiilor datorează mult şi profesorilor şi absolvenţilor colegiului, care au oferit şi oferă Bibliotecii, în semn de consideraţie, lucrările proprii.
Informatii colectii
Adresa
720001, Str. Vasile Alecsandri nr. 3, Suceava
Judet
Suceava
Telefon
0230/55.13.42
Fax
0230/55.13.42
Email
biblioteca.stefan@yahoo.com
Filiale
Program functionare
Acces
Servicii oferite
Utilizatorii pot apela gratuit la următoarele servicii oferite de Biblioteca Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” Suceava :
Informare bibliografică şi îndrumări privind utilizarea instrumentelor de informare şi a lucrărilor de referintă.
Consultarea cataloagelor tradiţionale.
Consultarea în sala de lectură a tuturor publicaţiilor pe care le posedă biblioteca, cu excepţia Documentelor de Patrimoniu si a celor din Fondul de carte veche, pentru care este nevoie de aprobarea conducerii colegiului.
Împrumutul cărţilor, din colecţiile bibliotecii, la domiciliu se face de la ghişeul de împrumut, dacă regulamentul acestora permite acest lucru. Fac excepţie publicaţiile unicat, cărţile de patrimoniu şi cele din colecţiile speciale.
Salvare pe CD/DVD, copierea informaţiei din publicaţiile bibliotecii, cu respectarea Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe.
Fotocopierea unor fragmente din publicaţiile bibliotecii, cu respectarea Legii nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi drepturile conexe. Fotocopierea este permisă dacă starea publicaţiilor este bună. Nu se pot fotocopia manuscrisele, corespondenţa, cărţile rare, de patrimoniu, bibliofile.
Solicitarea de împrumut interbibliotecar intern. Taxele de corespondenţă şi de transport sunt achitate de solicitanţi.
Realizarea de bibliografii la cerere din colectiile bibliotecii.
Utilizatorii pot face propuneri de noi achiziţii, la biblioteca colegiului.
Utilizatorii pot transmite conducerii bibliotecii reclamaţii şi propuneri privind îmbunătăţirea activităţii bibliotecii.
Pagină Facebook/Blog