Biblioteca Colegiului Economic „A. D. Xenopol”
Tip biblioteca
Biblioteci Școlare “CDI”
Website
www.colegiulxenopol.ro
Cod ISIL
RO-B-0178
Director
Prof. Mihaela Iacoban
Persoana de contact
Nela Costin, responsabil bibliotecă
Anul infiintarii
1970
Istoric
Documentele arhivistice din veacul trecut ne confirmă că la 28 noiembrie 1864, în baza “ Legii generale a instrucţiunilor publice” , a început să funcţioneze în Bucureşti prima şcoală comercială elementară. După câţiva ani de la înfiinţare, ea devine Şcoala comercială de gradul II (superioară) în scopul instruirii teoretice şi practice a elevilor, astfel încât aceasta să “posede la absolvire” aptitudinile profesionale necesare spre a deveni în societate “mari comercianţi şi industriaşi” , cu un dezvoltat simţ de orientare şi iniţiativa în domeniul comerţului intern şi extern. Dar în acest context era nevoie de oameni care să cunoască activităţile specific legate de o bună circulaţie a mărfurilor, adică aşa numiţii “impiegaţi comerciali”. Înţelegând însemnătatea învăţământului economic şi mai ales ceea ce îi lipsea, ministrul comerţului P.P Carp, prin legea promulgată la 9 aprilie 1893, obţine înfiinţarea în oraşele Iaşi şi Bucureşti unor şcoli comerciale de gradul I (inferioare), cu trei ani de studiu, menite să pregătească “impiegaţii comerciali” de care se simţea nevoie. Acest tip de şcoală ia fiinţă în Bucureşti în 1894. Primul director al şcolii, N. Idieru, un destoinic şi inimos profesor, s-a adresat “ Primăriei Comunei Bucureşti” şi Camerei de comerţ, pentru a obţine un local adecvat pentru şcoală .
În urma acestei intervenţii, la 20 martie 1895, s-a obţinut hotărârea prin care Primăria a destinat pentru Şcoala comercială de gradul I clădirea din strada Traian, nr. 157.
La 18 septembrie 1895, s-au deschis în cadrul festiv, cursurile Şcolii comerciale de gradul I din Bucureşti. Clădirea dispune de 5 săli mari pentru cursuri, camera pentru secretariat, cancelaria profesorilor, încăperi pentru laborator, bibliotecă.
La 1 septembrie 1928, Şcolii comerciale inferioare, i se adaugă cursul superior, devenind astfel Şcoala comercială, superioară şi inferioară nr. 3.
În anul şcolar 1933-1934, conducerea şcolii face demersuri la Ministerul Instrucţiunei, pentru a schimba antetul şcolii şi astfel Şcoala comercială nr.3 devine “Şcoala comercială Marele Voievod Mihai” .
Parcurgând numeroasa pleiada de profesori, putem observa marele număr de personalităţi care s-au remarcat în mod strălucit în diverse domenii ale ştiinţei româneşti. Din acea perioadă amintim pe profesorul Traian Lalescu (1882-1929), personalitate proeminentă a şcolii matematice româneşti.
Profesorul Dumitrie Caracostea (1879-1965)- critic literar, profesor universitar şi membru al Academiei Române.
La 1 septembrie 1936 Şcoala comercială superioară şi inferioară de comerţ“ Marele Voievod Mihai” se transformă în Liceul comercial “Marele Voievod Mihai”.
De la 1 aprilie 1942 până la 30 decembrie 1947, şcoala s-a intitulat Liceul comercial “Regele Mihai I”, cu sediul în strada Traian, nr 165.
În anul 1948, după instaurarea regimului comunist, şcoala, ca de altfel toate instituţiile statului, au fost puse pe alte baze, menite să răspundă principiilor noii ideologii.
Începând cu programa şcolară, întregul învăţământ a fost supus unui rapid proces de transformare, suferind numeroase reorganizări, restructurări şi reorientări.
Din luna octombrie 1948, Liceul comercial a devenit “Şcoala medie tehnică de administraţie economică”.
Începând cu anul şcolar 1966-1967 au luat fiinţă liceele de specialitate, printre care se numără şi liceele economice.
Din anul 1977-1978, liceul se va numi “Liceul economic şi de drept administrativ nr. 3”, cu profil economic şi de comerţ la treapta I, şi cu profil de contabilitate şi comerţ la treapta a-II-a.
Din anul 1990, liceul se numeşte Grupul şcolar economic administrativ şi de servicii “A.D. Xenopol”. Formele de învăţământ sunt: liceu curs de zi şi seral şi şcoala postliceală. Itinerariul de formare oferit de Colegiul economic “A. D Xenopol” (antetul actual) urmăreşte filiera tehnologică profilul servicii, asigurând specializările – tehnician în activităţi financiare şi comerciale şi tehnician în turism. Şcoala postliceală asigură o formare în domeniul economic cu specializările: asistent de gestiune şi agent vamal. Pregătirea viitorilor economişti este asigurată atât de ţinuta profesională a personalului didactic şi didactic auxiliar cât şi de calitatea bazei materiale.
Clădirea care adăposteşte întreaga activitate face parte din patrimonul de istorie şi arhitectură al capitalei. Eleganţa arhitecturală a construcţiei de acum un secol se armonizează cu îmbunătăţirile şi elementele de modernitate adăugate în ultimii ani prin efortul conducerii şcolii şi cu sprijinul administraţiei locale.
“ Trecutul ne recomandă, viitorul ne obligă”
Informatii colectii
Total documente: 34.020 u.b.
din care:
– carte românească: 25
Total documente audio-video (CD, CD-ROM, vinil etc.): 20
Adresa
Strada Traian, nr. 165, sector 2, Bucureşti
Judet
Bucuresti
Telefon
021/320.57.19
Fax
021/323.61.23
Email
colegiulxenopol@yahoo.com
Filiale
Program functionare
Luni – vineri:
8.00-16.00
Acces
Servicii
Catalog tradițional
Sala de lectură
Nr. de locuri: 15
Total calculatoare pentru utilizatori: 3
Personalul de specialitate, cu normă întreagă: 1
Pagină Facebook/Blog
https://www.facebook.com/Colegiul.Xenopol/